Przepis na sos Pinda Satésaus

Potrzebne składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki świeżo mielonych papryczek chilli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 350 g masła orzechowego, kremoweg
  • 60-120 ml Ketjap Manis (słodki sos sojowy)
  • 250 ml wody

    1. W małym garnuszku rozgrzewamy masło, po czym dodajemy do niego posiekany czosnek, trawę cytrynową, kolendrę, chilli, cukier i sok cytrynowy.
    2. Mieszamy, aż masło się rozpuści.
    3. Dodajemy masła orzechowego, sos sojowy, po czym dobrze mieszamy.
    4. Stopniowo dodajemy wody, sos nie może być ani zbyt wodnisty, ani za gęsty.
    5. Gotowy sos podajemy do małej miseczki (może się on rozwarstwiać, lecz nie ma to wpływu na jego smak).